Negatiivinen ajattelija

Olen negatiivisesti ajatteleva henkilö, jonka olisi opittava näkemään asiat positiivisemmin. Onkohan näin? jään miettimään.

Ihminen, jota pidin ystävänäni, kysyi kerran minulta, kirjoitanko jotain juuri nyt?

- En ole kirjoittanut mitään pitkään aikaan, vastasin.

- Sepä hyvä, sillä olet erittäin ikävä ihminen silloin kun kirjoitat, hän lisäsi.

Sain myös kuulla, kuinka rasittavaa on kuunnella, kun puutun yhteiskunnassa vallitseviin epäkohtiin. Olen negatiivisesti ajatteleva henkilö, jonka olisi opittava näkemään asiat positiivisemmin. Onkohan näin? jään miettimään.

Pelastuksekseni filosofian professori Sami Pihlström on kirjoittanut kirjan elämän vakavasti ottamisesta. Se on omakustanne, ja siksi valitettavasti vaikeasti saatavilla kirjastosta. Yksi nide kiertää maakuntaa ja varauksia on paljon. Löysin sen kuitenkin Suomalaisesta kirjakaupasta suolaiseen hintaan 35,95e.

Siteeraan kirjasta joitakin kohtia ja yritän niiden kautta selvittää, mitä oikeastaan tarkoitan negatiivisella elämänotteelleni. Näin kirjoittaa Sami Pihlström: ”Suosittelemani negatiivinen ajattelu tai elämän vakavasti ottaminen ei ole kulttuuripessimismiä. Siinä ajatusmallissa haikaillaan menneeseen, kuvitellusti ”parempaan” maailmaan ja aikakauteen. Negatiivisen ajattelun kanssa on yhteensopivaa myöntää, että jossakin (monessakin) mielessä asiat ovat maailmassa paljon paremmin kuin koskaan aiemmin ja että kulttuuripessimismiä voidaan myös käyttää väärin pelottelutarkoituksessa erilaisia poliittisia pyrkimyksiä varten.

Olennaista on myöntää, että tarvitaan nimenomaan kriittistä, vakavaa ja (siksi) ”negatiivista” ajattelua kiinnittämään huomiota tendensseihin, jotka saattaisivat suistaa meidät luisuun (takaisin) kohti huonompia aikoja. Niin yksilön elämän rajallisuus kuin koko sivilisaation haavoittuvuuskin esimerkiksi tai erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella ovat joka tapauksessa kirjaimellisesti kuoleman vakavia asioita. Niitä ei voida vain sivuuttaa toteamalla, että asiat ovat yleisesti ottaen hyvin.”

Pihlströmin mukaan negatiivinen ajattelu ei myöskään ole synkistelyä tai katkeruutta vaan päinvastoin. Se mahdollistaa vakavan eettisen elämänasenteen suuntaamalla huomiomme olennaiseen. ”Se, joka löytää negatiivisen ajattelun, löytää itsensä ja maailman. Hän ei enää suuntaudu ympäröivään todellisuuteen ja toisiin ihmisiin keinotekoisen pirteästi ilon kautta, vaan tunnistaen ja tunnustaen haikeuden ja melankolian elämän pohjimmaisen vakavuuden.”

Kirjoittavan ihmisen ajatukset pyörivät paljolti työstettävässä tekstissä. Ne dominoivat olemista muiden ihmisten kanssa. Kirjoittaja saattaa näin olla muiden mielestä syrjäänvetäytyvä ja hiljainen, mikä tulkitaan epäkohteliaaksi käytökseksi; saa ikävän ihmisen leiman.

Ystäväni, osasinko selittää sinulle, miksi olen negatiivinen?

Tarja Tuovinen

***********

Kirjasta: Sami Pihlström. Ota elämä vakavasti, Negatiivisen ajattelijan opas. NTAMO 2018

Kirjoittaja on Brahean Kriivareiden jäsen

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://lieksanlehti.fi/